Història amb un ric patrimoni cultural

La rica i intensa història de la Cerdanya ha dotat la comarca d’un ric patrimoni cultural, l’exponent més rellevant del qual és l’arquitectura religiosa romànica, representada en gairebé tots els nuclis.

L’any 1.659 la Cerdanya va ser dividida i administrada per dos estats diferents: l’espanyol, per una banda, i el francès, de l’altra. Aquesta separació va ser conseqüència del Tractat dels Pirineus, pel qual Catalunya, i Espanya, van perdre el Roselló, el Conflent, el Capcir, el Vallespir i mitja Cerdanya en favor de la corona francesa, i la Vila de Llívia va quedar com enclavament espanyol dins de territori francès. En aquest sentit, doncs, la comarca pertany al departament del Pirineus Orientals (estat francès) i les províncies de Girona i Lleida (estat espanyol).

Pel que fa referència a la seva economia, al llarg de la història, la ramaderia i el conreu de cereals i farratges han estat les activitats seculars dels habitants de la Cerdanya. Cal destacar, que la ramaderia del cavall Pirinenc Català ha passat a ser la imatge emblemàtica del territori.

Tot i que el turisme és una de les principals activitats econòmiques en l’actualitat, la Cerdanya representa dins dels Pirineus la neu per excel·lència. La comarca ha estat pionera en la creació d’instal·lacions per a la pràctica de l’esquí i avui dia configura una de les zones dels Pirineus que reuneix la major oferta i varietat d’estacions d’esquí, tan pel que fa a l’alpí com al nòrdic.

X