Descripció

Edifici excepcional per les seves grans dimensions i aspecte fortificat. També per estar situat damunt les restes de l’antic fòrum romà de Iulia Lybica, del qual s’haurien utilitzat les estructures com a fonamentació de l’església.

L’edifici d’estil gòtic té una planta quadrada, amb una gran nau central i els laterals subdividits en capelles. Està construït amb pedra local (llicorelles) de mida petita i forma irregular lligada amb calç. Cal dir que la zona de provisió d’aquest tipus de pedra és molt propera, Dorres, però també prové del castell destruït el 1479. La façana principal estaria als peus de l’església emmarcada entre les dues torres. És una façana força austera, renaixentista, construïda posteriorment a l’església i totalment feta de granit. De l’interior de l’església destaca la volta de creuria on els arcs descansen sobre permòdols i les nervadures es tanquen en unes claus de volta, on hi són representades la Mare de Déu dels Àngels, l’heràldica de la família Descatllar i altres claus historiades. Hi ha lloses sepulcrals al bell mig del passadís central de la nau. Són un total de tretze amb una cronologia que va des del segle XV al XIX i pertanyen a les antigues famílies de la vila. L’orgue està situat a la cinquena capella, al cantó del migdia; fou construït a finals del segle XX per la Casa Blancafort seguint el disseny català.

També cal destacar la talla del Sant Crist de Llívia, del segle XIII, d’autor desconegut. Un altre element és el gran retaule de l’escola castellana procedent dels jesuïtes de Logronyo situat a l’altar major. La seva iconografia representa els misteris de goig de la Verge, i als laterals s’explica la visitació de la Verge i l’anunciació, datats de l’any 1750.

Tour virtual
Escolta com és aquesta església

Escolta la locució en la que t’expliquem com és l’ermita de la Mare de Déu dels Àngels de Llívia.

Llegendes

Vols conèixer les llegendes de la nostra comarca