Cerdanya es caracteritza per la gran abundància de productes autòctons, gràcies a la seva privilegiada situació geogràfica. La cuina de la regió és variada, rica i única, amb plats típics i tradicionals provinents de l’hort, l’aviram, la ramaderia, la pesca i la caça, propis de cada època de l’any.

Entre l’oferta gastronòmica destaca principalment el “Trinxat”, “Conill amb cremalloles”, “Tiró amb Naps”, “Fetge amb Agredolç”… plats que identifiquen una cuina natural i personalitzada, exclusiva d’aquesta vall i elogiada pels gourmets que cerquen l’originalitat d’una cuina autòctona.

Altres productes de la terra són les peres de Puigcerdà, naps de Talltendre, cols d’hivern, patates de Das, bolets (ceps, cremalloles, rovellons, múrgoles, cama de perdiu…), fruits del bosc, plantes medicinals, cireres, aranyons, codonys…

Els principals productes elaborats propis de la zona, són: formatges d’ovella i vaca, iogurts, mató, mel, embotits elaborats per artesans xarcuters (bull blanc, bull negre, llonganissa, pa de fetge…), i altres productes com els tradicionals cerdans (dolços típics de la comarca), cerveses i licors, melmelades, etc.

Prop de 280 restaurants de tota la comarca elaboren diferents cuines per satisfer la gran varietat de gustos de tots els visitants i ofereixen plats que van des de l‘alta cuina fins a senzills, però exquisits, menús populars cuinats amb professionalitat, cura i dedicació. En aquest sentit, doncs, Cerdanya és coneguda com a comarca gastronòmica i, per això, és l’escenari de nombroses jornades que giren al voltant de la gastronomia: Ger (Mostra gastronòmica amb naps), Puigcerdà (Festa del Trinxat), Prullans (“Dijous Gras” amb la tradicional truita d’embotits)…, etc.

X