LA GRAN VALL DEL PIRINEU

La comarca catalana de la Cerdanya es caracteritza per uns trets climàtics, històrics i orogràfics que li atorguen un caràcter únic. Integrada per l’alta Vall del Segre, la Cerdanya és una de les valls més amples d’Europa. Destaca sobretot per la seva altitud mínima de 1.000 m. aproximadament, la seva orientació d’est a oest i una elevada insolació de més de 3.000 hores de sol durant tot l’any.

La Cerdanya és la zona més occidental de la serralada pirinenca amb cims que assoleixen els 2.500 i els 3.000 metres d’altitud. Compta amb una rica diversitat d’ecosistemes que han portat a la creació de diferents espais protegits per l’administració com són, entre d’altres, el Parc Natural del Cadí Moixeró, la Vall d’Eina, el riu Segre, etc.

És una amplia vall rodejada per alts cims, amb un paisatge majestuós marcat pels grans espais, que la diferencien de la resta de valls pirinenques, amb una climatologia peculiar marcada per fenòmens meteorològics únics i propis.

La Cerdanya és un dels indrets més espectaculars de la geografia catalana, gràcies a la seva diversitat i bellesa paisatgística, que compta amb els trets més purs del Mediterrani, prats alpins, boscos submediterranis, fagedes, boscos boreals de pi roig i els boscos de coníferes subalpins, amb el pi negre i l’avet. A més, la vegetació que es troba al Parc és considerada d’interès especial: les baixes temperatures, sumat a l’alta humitat de la zona i la seva altitud, contribueixen a que hi visquin espècies pròpies del nord d’Europa i les altes muntanyes europees o alpines.

X